EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS 1 HÓNAPOS KORTÓL 1 ÉVES KORIG: CSECSEMŐKOR


  1. Mérjük meg a csecsemő súlyát, de gondoljuk át, hogy sok veleszületett nyiroködémával élő csecsemő veszít a súlyából az első hónapban a fokozott vizelet-kiválasztás miatt.
  2. Minden orvosi vizsgálat alkalmával mérjük meg a vérnyomást és a pulzusát Alaposan össze kell hasonlítani a karon és a lábszáron mért szisztolés vérnyomást, mert fontos az esetleges aortaszűkület felismerésében.
  3. Végezzünk szemészeti vizsgálatot. Nem-konvergens kancsalság is jelen lehet. Utaljuk a gyermeket csecsemő-szemészetre, ha a kancsalság gyanúja felmerül.
  4. Minden orvosi vizsgálat alkalmával figyeljük, hogy nem áll-e fenn fülgyulladás vagy középfülgyulladás, és vizsgáljuk meg a gyermek hallását (6 és 12 hónapos korban objektíven, és 4 hónapos kor előtt, ha az újszülöttkori szűrést nem végezték el). Ha idegi eredetű hallásvesztést azonosítanak, javasoljuk a hallás-segítők használatának megfontolását, melyeket már akár 3 hónapos kortól alkalmazni lehet.
  5. Ha szívrendellenesség áll fenn, betegünket olyan gyakran küldjük kardiológiai vizsgálatra, amilyen gyakran a kardiológusa javasolta. Biztosítsuk a szubakut bakteriális endokarditisz megelőző kezelését, bár a szubakut bakteriális endokarditisz csecsemőkorban ritka.
  6. Ha a húgyvezetékben tapasztalhatók elváltozások, végezzünk vizeletvizsgálatot és tenyésztést, ha egy esetleges húgyvezeték gyulladás indokolttá teszi. Ultrahang vizsgálat javasolt abban az esetben, ha a húgyvezeték-gyulladás visszatérő, vagy ha magas vérnyomás alakul ki.
  7. Fontoljuk meg a csecsemő megfelelő gyermekspecialistához való továbbutalását, ha vese- vagy szem-rendellenességeket találunk.
  8. Ha magas a beteg vérnyomása, a vérnyomást normalizáló kezelés javasolt és alaposan vizsgáljuk ki, hogy nem áll-e mögötte szív- ill. veseprobléma.
  9. Magyarázzuk el a szülőknek, hogy mely környezeti hatások növelhetik a középfülgyulladás veszélyét, mint pl. a cumisüvegből való etetés, a passzív dohányzás és a gyermekközösségek látogatása. Amennyiben a gyermeknek középfülgyulladása van, alkalmazzunk agresszív kezelést. Makacs középfülgyulladás esetén beszéljük át a fültubus lehetőségét, és fontoljuk meg a gyermek fül-orr-gégészetre való beutalását.
  10. Utaljuk a csecsemőt korai fejlődést segítő programra, ha a neuromuszkuláris fejlődése lemarad.


A FORDÍTÁS AZ AMERIKAI TURNER-SZINDRÓMA TÁRSASÁG (TURNER SYNDROME SOCIETY OF THE UNITED STATES) ENGEDÉLYÉVEL KÉSZÜLT

© 2018 Turner-Szindroma.hu