EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS 1 ÉVES KORTÓL 5 ÉVES KORIG: KISGYERMEKKOR


Kövessük a kislány növekedését és vizsgáltassuk meg gyermek-endokrinológussal, ha a növekedés elmaradna. A GH terápia elkezdésének ideje változó, de már akár 2-3 éves korban is megfontolható abban az esetben, ha a kislány a növekedési táblázat 3. percentilise alá esik. A GH terápia korai elindítása nagyobb növekedéshez vezethet és a serdülés idejének normalizálását is segítheti. Jelöljük a növekedést a specifikus Turner- szindróma növekedési görbén 2 éves kortól kezdve.
Vizsgáljuk a gyermek beszédét, és utaljuk logopédushoz, amennyiben szükséges. Vegyük figyelembe, hogy a hallásvesztés is okozhatja a beszédkészségben való lemaradást.
Ha szívrendellenesség is jelen van, a gyermeket a kardiológusa által javasolt gyakorisággal vizsgáltassuk ki.
Minden orvosi vizsgálat alkalmával mérjük meg a vérnyomást és a perifériás pulzust Alaposan össze kell hasonlítani a karon és a lábszáron mért szisztolés vérnyomást, mert fontos az esetleges aortaszűkület felismerésében.
Vizsgáljuk a gyermek hallását és minden vizsgálat alkalmával alaposan vizsgáljuk a középfülgyulladás jelenlétét is.
Folyamatosan értékeljük a vese-állapotát (vizeletvizsgálat és tenyésztés, ha indokolt), ha veseelváltozás jelen van.
Ellenőrizzük a pajzsmirigy-funkciókat 1-2 éves intervallumokban, a pajzsmirigy alulműködés magasabb előfordulási aránya miatt, melyet általában autoimmun pajzsmirigy-gyulladás okoz. Amennyiben nincsenek klinikai jelei, a pajzsmirigyműködés vizsgálatát 4 éves korra vagy későbbre is lehet halasztani, mert a pajzsmirigy alulműködés ez előtt a kor előtt ritka.
Vizsgáljuk ki a gyermeket esetleges fejlődésbeli lemaradásokat és tanulási nehézségeket keresve, különösen ami a térbeli észlelést illeti. A gyermek óvodába való felvétele előtti felmérés a gyermeket és a családot és az óvodai személyzetet egyaránt segíti. A vizsgálatról és a felmérés lehetőségeiről kaphatunk információt az óvodától vagy a fejlődési rendellenességekkel élők számára létrehozott önkormányzati és regionális programokból.
Ha magas a beteg vérnyomása, vérnyomást normalizáló kezelés javasolt és alaposan vizsgáljuk ki, hogy nem áll-e mögötte szív- ill. veseprobléma.
Magyarázzuk el a szülőknek, hogy mely környezeti hatások növelhetik a középfülgyulladás veszélyét, mint pl. a cumisüvegből való etetés, a passzív dohányzás és a gyermekközösségek látogatása. Amennyiben a gyermeknek középfülgyulladása van, alkalmazzunk agresszív kezelést. Makacs középfülgyulladás esetén beszéljük át fültubus lehetőségét, és fontoljuk meg a gyermek fül-orr-gégészetre való beutalását.

A FORDÍTÁS AZ AMERIKAI TURNER-SZINDRÓMA TÁRSASÁG (TURNER SYNDROME SOCIETY OF THE UNITED STATES) ENGEDÉLYÉVEL KÉSZÜLT
© 2018 Turner-Szindroma.hu