EGÉSZSÉG-FELÜGYELET 13 ÉS 21 ÉVES KOR KÖZÖTT VAGY UTÁN: A KAMASZKORTÓL A FIATAL FELNŐTT KORIG


 1. Vizsgáljuk meg a kamaszt, hogy nincsenek-e rajta pigmentált anyajegyek, melyek nem feltétlen feltűnőek kisgyermekeken, de hajlamosak elszaporodni a kamaszkorban vagy később. A pigmentált anyajegyeknek főleg szépészeti okokból van jelentőségük. Akkor tanácsoljuk az anyajegyek eltávolítását, ha a ruha dörzsöli őket. A melanoma rizikója - ami alacsony - nem tűnik nagyobbnak a GH kezelés következtében.
 2. Minden orvosi vizsgálat alkalmával mérjük meg a vérnyomást és a perifériás pulzust Alaposan össze kell hasonlítani a karon és a lábszáron mért szisztolés vérnyomást, mert fontos az esetleges aortaszűkület felismerésében utaló jelek kielemzéséhez.
 3. Mérjük meg az éhgyomri lipid profilt legalább egyszer a serdülőkorban, hogy kiszűrhessük a hyperlipidaemiát, különösen ha van története a családban, a betegnek cukorbetegsége van, vagy túlsúlyos.
 4. Vizsgáljuk a serdülő hallását minden vizsgálat alkalmával, és zárjuk ki a súlyos fülgyulladás vagy középfülgyulladás jelenlétét. Amennyiben középfülgyulladást észlelünk, alkalmazzunk agresszív kezelést. Tanácsoljuk a szülőket abban, hogyan védjék lányuk hallását azáltal, hogy elkerüli a hangos zajokat.
 5. Évente vizsgáljuk a serdülőt, hogy nincs-e szkoliózisa vagy kifózisa.
 6. Utaljuk be kardiológus szakemberhez teljes kivizsgálásra még azokat a betegeket is, akiknél az első kardiológiai kivizsgáláskor nem találtak rendellenességet, különös tekintettel az aortagyök vizsgálatára.
 7. Folytassuk a serdülő pajzsmirigy működésének vizsgálatát 1-2 évente.
 8. Vizsgáljuk meg, hogy a serdülő másodlagos nemi jellege kialakulóban van-e. A mozaicizmussal élő lányoknak akár egyharmada is elkezd spontán serdülni. Segíthet a petefészek-működés felmérésében a luteinizáló hormon (LH) és az FSH koncentrációinak mérése. A megemelkedett LH és FSH koncentráció segít megbizonyosodnunk arról, hogy a gyermek élettanilag készen áll az ösztrogén terápia bevezetésére, és az LH és FSH szintek normál tartományba való visszaszorításáról való eredmény segíthet megállapítani a választott fenntartó dózis megfelelő voltát.
 9. Utaljuk a serdülőt gyermek-endokrinológushoz, hogy az meg tudja állapítani a nemi hormonok pótlásának szükségességét. Amennyiben a gonadotropin szintje megemelkedett, vezessük be az ösztrogén terápiát és kezdjük el a ciklus terápiát egy progeszeron készítménnyel a megfelelő korban. Az ösztrogén terápiát már akár 12 éves korban el lehet kezdeni azoknál a lányoknál, akik meg vannak elégedve a magasságukkal. A feminizáló terápia elkezdésének idejére és a növekedés-serkentő terápia hosszára vonatkozó döntéseket személyre kell szabni a beteg pszicho-szociális szükségletei alapján.
 10. Ha magas a beteg vérnyomása, a vérnyomást normalizáló kezelés javasolt és alaposan vizsgáljuk ki, hogy nem áll-e mögötte szív- ill. veseprobléma.
 11. Középfülgyulladás esetén alkalmazzunk agresszív kezelést.
 12. Amennyiben a nyiroködéma rosszabbodna az ösztrogén terápia következtében, hatásos lehet a kombinált decongestive terápia, ami magában foglal(hat)ja a manuális nyirokmasszázst, rugalmatlan fásli, és a tornagyakorlatokat. Egyes orvosok vizelethajtót is használnak.
 13. Folytassuk az iskolai teljesítmény és viselkedés megfigyelését.
 14. Beszéljük át a társadalmi beilleszkedést. A Turner-szindrómával élő lányok rendszerint éretlenek a korukhoz képest, és segítségre szorulnak függetlenségük és társasági kapcsolataik kialakításában. Különösen hasznosak a Turner-szindrómával élő lányokból alakult támogatói csoportok.
 15. Mutassuk be a gyermekvállalással kapcsolatos lehetőségeket, mint például az örökbefogadás vagy az asszisztált reprodukció.
 16. Adjunk tanácsot a szexualitással és a szexuális úton terjedő betegségekkel kapcsolatban.
 17. Az olyan ritka Turner-szindrómával élő lányokat, akiknek megfelelő a petefészek-működése a peteéréshez, és akiknek ezért esélyük van teherbe esni, utaljuk genetikai tanácsadásra és prenatális diagnózisra (ha már terhes). Ezeknél a lányoknál magasabb a veszélye, hogy a magzatnak kromoszóma-rendellenessége legyen, vagy hogy elvetéljenek. Amennyiben szükséges, adhatunk tanácsot a fogamzásgátlással kapcsolatban.
 18. Készítsük elő a serdülő felnőtt orvoshoz való átjelentkezését.
© 2018 Turner-Szindroma.hu