Hormonpótló terápia
Dr Gerard Conway, Middlesex kórház London


A Hormonpótló Terápia (HRT) egy kifejezés, ami az ösztrogénpótlást jelenti az alacsony ösztrogénszinttel rendelkező nőknél. A szervezet sokféle hormont termel, és általában ha egy hormon hiányzik, pótolni kell. Például egy alulműködő pajzsmirigyet pajzsmirigyhormonnal, a cukorbetegséget pedig inzulinnal kell kezelni. A petefészek ösztrogént, progeszteront és kevés férfihormont termel, a legvitatottabb az ösztrogén használata. A progeszteron adásának nagyon világos szabályai vannak. Progeszteront minden nőnek adni kell, aki ösztrogénpótlást kap és nincs eltávolítva a méhe. Ennek az az oka, hogy az ösztrogén önmagában növeli a petefészekrák előfordulását, de ez a progeszteron adásával teljesen megelőzhető. A progeszteron általában havi rendszerességgel adják, hogy előidézzenek egy peteérés nélküli menstruációs ciklust. A férfi nemi hormont nagyon ritkán pótolják, mivel azt a mellékvese termeli, de van ennek egy szabályzó rendszere a szervezetben, ami növeli a szexuális energiát.

Az ösztrogénhiány tünetei

Az ösztrogén hiánya kedélyállapot változást idézhet elő (depresszió, koncentráció csökkenése, csökken az energia, a bőr rugalmassága, a mell mérete és hüvelyszárazság is kialakulhat. Talán az ösztrogénhiány legtipikusabb tünete a kipirulás és ez gyakran olyan érzés, mintha nem bírnák a meleget. Az ösztrogénhiány ezen tünetein kívül figyelembe kell venni azokat a rejtett változásokat, amelyek hatással lehetnek a későbbi egészségi állapotra. A csökkent ösztrogénszint főleg csontritkulást és korai szívbetegségeket okozhat. Vagyis később csonttörést vagy szívrohamot idézhet elő a csökkent ösztrogénszint.

A HRT kockázatai
Napjainkban azt tanuljuk, hogy nagyobb a vérrögök kialakulásának a veszélye, még ha természetes ösztrogént kap is a beteg. Azonban nincs magasabb kockázata az agyi érkatasztrófának azoknál a nőknél, akik hormonpótlást kapnak. Nincs nagyobb rizikója méhdaganatoknak HRT-ben, amíg progeszteronnal együtt adják, hogy biztosítsák a menstruációs vérzést. Azoknál a fiatal nőknél, akiknek a petefészek működésük hajlamos az ingadozásra, nem ártalmas a későbbi termékenységükre, ha alacsony dózisú HRT-t kapnak.
Egyetlen kérdés, ami elmaradt az a mellrák előfordulása. Néhány tanulmány szerint a melldaganat sokkal gyakoribb azoknál a nőknél, akik több mint 10 évig ösztrogénpótlásban részesültek. Jó elméletek vannak arra vonatkozóan, hogy hogy miért okozhat az ösztrogén mellrákot. Lehetséges azonban, hogy azáltal, hogy meghosszabbítjuk az ” ösztrogén éveket” 10 évnél tovább (Vagyis a HRT-t nem 10 évig, 50 és 60 éves kor között, kapja a beteg) a
melldaganatok előfordulása valamivel gyakoribbá válik. Azoknál a nőknél, akik a változókorba lépnek 40 éves kor előtt jó lehet, biztonságos és tényleg ajánlott több mint 10 évig HRT-t adni és folytatni legalább az átlagos klimaxig, 50 éves korig. Ha a családban halmozottan előfordul a mellrák, akkor bölcs dolog egy általános mellvizsgálat és megfontolandó a mammográfia.

Tabletták

Konjugált ösztrogénok (Premarin és Premak)


A konjugált ösztrogénok a legszélesebb körben használatosak a természetes ösztrogénok közül, és a legtöbb biztonságos használatra vonatkozó információt a HRT-vel kapcsolatban ezekről a készítményekről lehet beszerezni. A konjugált ösztrogéneket vemhes kancák vizeletéből vonják ki és bár néhányan aggódnak ezeknek az állatoknak a jóléte miatt, a gyógyszergyárak megnyugtatták őket, hogy a tartási körülmények megfelelőek. Ezekkel a tablettákkal folytatott kezelések nyújtják a legtöbb információt a csontritkulás megelőzéséről és a szívbetegségekkel kapcsolatosan.

Más természetes ösztrogénok
(PL:Climagest,Nuvelle,Trisequens,Tridestra,Klimofen,Cyclo- progynova)

A többi HRT-ben használatos tabletta nagy része ösztradiol-valerátot vagy egy hasonló összetevőt tartalmaz és ezeket a hatóanyagokat szójababból vonják ki. Míg ezek a készítmények ugyanolyan erősségűnek tűnnek, mint a konjugált ösztrogén tabletták, nincs annyi tudományos kutatás rájuk vonatkozóan, hogy biztosak lehessünk a kezelés kockázatát és hasznát illetően, bár valószínűleg ugyanolyan hatásosak, mint a konjugált ösztrogénok. Két új készítményt ebből a csoportból mostanában vezettek be, hogy csökkentsék a hormonpótlásban részesülő nők menstruációs periódusainak számát. A Tridestra 3 havonta okoz menstruációt és a Klimofen, amely folyamatos ösztrogén progeszteron tablettát tartalmaz, néhány nőnél megszünteti a menstruációt.

Szintetikus ösztrogénok
Minden orális fogamzásgátló tabletta etinil-ösztradiolt tartalmaz, egy erős szintetikus ösztrogént, amit arra terveztek, hogy megakadályozza az ovulációt. Az orális fogamzásgátlókat gyakran használják HRT-ként fiatal nőknél. Azonban az orális fogamzásgátlók, mivel sokkal erősebbek, minta a természetes ösztrogénok, a vérrögök kialakulásának rizikóját enyhén megnövelik, ami az ösztradio-valerátnál vagy konjugált ösztrogéneknél nem fordul elő. Sok ösztrogénhiányos nőnél az orális fogamzásgátlók szükségtelenül megterhelőek a szervezet számára HRT-ként.

Tibolon (Livial)
A tibolon egy szintetikus szteroid, amelynek van egy kis ösztrogénszerű és progeszteronszerű hatása. Ezt a készítményt arra tervezték, hogy csökkentse az ösztrogénhiány tüneteit, anélkül, hogy menstruációs vérzést okozna. A menstruáció hiánya csak akkor valószínű, ha a ciklus több mint egy éve abbamaradt. Úgy tűnik, hatásos a csontritkulás megelőzésében, de a trombózis, szívroham és a mellrák hosszú távú kockázata ismeretlen.

Transzdermális tapaszok és az ösztrogén gél
Már elérhető a gyógyszerpiacon néhány olyan tapasz, amelyek fokozatosan adják le az ösztrogént a bőrön keresztül felszívódva. Továbbfejlesztették ezeknek a készítményeknek a gyógyszer technológiai kialakítását és az újabb típusok már kevésbé irritálják a bőrt. Az „Estrrogel” hasonlóan fejti ki hatását, mint a tapasz és alkalmazható a karokon, vállakon vagy a combon minden nap. A tapaszok előnyös tulajdonsága, hogy csökkenthetőek velük a HRT tabletta formában való alkalmazásának mellékhatásai, különösen a fejfájás, hányinger és a vérnyomás emelkedés. A tapaszok nagyon hasznosak a májbetegségben szenvedő vagy a magas trigliceridszintű nőknek.

Ösztrogén implantátumok
Az ösztrogén implantátumok kezdetben még nagy népszerűek voltak, amíg a tapaszok nem voltak elérhetőek. Egy bonyolult műtéti eljárás során behelyezték a has vagy a far bőre alá hathavonta. Az implantátumokat kevésbé gyakran használják, amióta a tapaszok beszerezhetőek, ennek két oka van. Először is néhány nőnél úgy tűnt, hogy „hozzászoktak”az implantátumhoz és egyre magasabb dózisokra volt szükség, másodszor ha mellékhatások léptek fel, bonyolult volt eltávolítani az implantátumot.

A progeszteron kezelés
Azoknak a nőknek, akiknek nincs a méhe műtéti úton eltávolítva, az ösztrogénpótlást kombinálni kell progeszteronnal, elsősorban tabletta formájában, másodsorban tapasz formájában, azért, hogy gondoskodjunk a menstruációról. Progeszteron nélkül az ösztrogénkezelés önmagában növeli a méh daganatos megbetegedéseinek számát., de progeszteronnal együtt a rizikó teljesen megszűnik. Néhány új HRT készítményben csak minden harmadik hónapban használnak progeszteron, hogy csökkentsék vagy gátolják az an ovulációs menstruációs vérzést. A progeszteron kezelés mellékhatásaként létrejöhet premenstruációs szindróma: hangulatváltozás, felfújódás és a mell érzékenysége. Minden progeszteron készítmény szintetikus. „Természetes” progeszteron krémet az USA-ban használtak és eddig nincs róla információ, hogy jobb mint a szintetikus készítmények.

© 2014-2024 Turner-szindróma.hu