Cipőviseleti tanácsok Turner szindrómás lányok számára
Az a lábbeli, ami túl nagy, vagy túl kicsi, vagy nem illik rendesen a lábra, életre szóló lábproblémákat okozhat, amit könnyen elkerülhetünk néhány egyszerű tanács betartásával.

A következő tanácsok részletezik azokat jellemzőket, amiket keressünk cipővásárláskor:

  • mindig méressük meg mindkét lábunkat hosszúságra és szélességre egyaránt. Emlékezzünk rá, hogy a lábunk nem két dimenziós tárgy csak szélességgel, és hosszúsággal. Három dimenziós, és a kerületének is van mérete, amit körfogatnak nevezünk. Ez a méret nagyon fontos a Turner szindrómában, ha a láb dagad a Lymphoedema miatt, meg kell győződni arról, hogy a cipő minden irányban illeszkedik a lábra, és lehet rajta igazítani, hogy legyen hely a dagadásnak.
  • Soha ne vegyünk cipőt olyan boltban, ahol elutasítják a lábmérést, vagy nem ajánlják fel elsőre.
  • Hacsak lehet, kerüljük a bebújós, vagy hátul szíjas cipőket. A cipőt rögzíteni kell a lábra akár fűzővel, pánttal, vagy tépőzárral. A legjobb elkerülni a bebújós cipőket, amiket gumiszalaggal rögzítenek, mert ez problémát okozhat, ha dagad a láb.
  • A sarokmagasság se legyen nagyobb 4 cm-nél, széles alappal, és semmiképpen se legyen tűsarok
  • A bőr felsőrész a legjobb. A szintetikus anyagok, mint a nejlon, műanyag, gumi, ami a láb izzadását okozzák, és gombás fertőzéshez, vagy szemölcshöz vezethetnek, és könnyen okozhatnak körömbenövést, különösen ha a körmök jobban felhajlanak az átlagnál. A cipő lábfejrészének a lábbal azonos formájúnak kell lennie, és engednie kell, hogy a lábujjak szabadon mozogjanak, és ne nyomódjanak felülről vagy oldalról.
  • A cipőnek pontosan kell illeszkednie a sarok körül, nem lehet sem bő, sem szűk. A cipő oldalának is erősnek kell lennie, és tartania kell a lábat.
  • A divatcipők jók különleges alkalmakra, de mindennapi viseletre praktikusabb cipőkre van szükség.
  • Nem felejtsük el, hogy a zoknik és harisnyák, melyek kicsik, hasonló problémákat okozhatnak, mint a kicsi cipők, különösen a kicsi gyerekeknél.
  • Különösen figyeljünk oda a kötött cipőcskékre, pizsamák, és rugdalózók méretére a kisbabáknál, és kerüljük a csatos babacipőket.

Készült a TSSS számára, írta: Gordon Watt, lábápolási szakértő, Déli Általános Kórház, Glasgow© 2014-2024 Turner-szindróma.hu