A FORDÍTÁS AZ AMERIKAI TURNER-SZINDRÓMA TÁRSASÁG (TSSUS - TURNER SYNDROME SOCIETY OF THE UNITED STATES) DOKUMENTUMA ALAPJÁN ÉS ENGEDÉLYÉVEL KÉSZÜLT.

Nem változtatnék semmit
Írta: Holly Peterson
Fordította: Szabadi Zsófia

Holly vagyok, 22 éves főiskolás tanuló. 18 hónapos koromban diagnosztizáltak a Turner-szindrómámat.

12 évesen találkoztam először másokkal, akik szintén Turneresek. Épp akkor költöztem el szülővárosomból.
Az Amerikai Turner Szindróma Társaság (TSSUS) nemzeti konferenciájára látogattam el, akkor először, és teljesen elérzékenyültem attól, hogy mennyi olyan ember vesz körül, akik olyanok, mint én. Azt látni, hogy nem vagyok egyedül, és hogy mennyi hozzám hasonló korú lány küzd hozzám hasonló élményekkel és félelmekkel, sokat segített. Tudtam, hogy nehéz időkben felkereshetem az itt szerzett barátaimat, és ők pontosan tudni fogják, hogy min megyek keresztül.

Lehetőségem nyílt a lakóhelyemen működő TS csoportot is megismerni, és önkénteskedni az eseményeiken. Hálás vagyok, hogy ennek kapcsán sok új TS-est és családjaikat ismerhettem meg.

Az egyik legfontosabb dolog, amit a Turner Szindróma megtanított nekem, hogy egyikünket sem szabad soha alábecsülni. Persze, vannak dolgok, amik kihívást jelentenek számunkra. De ahogy azt barátaink és családtagjaink is tudják, mi Turneresek motiváltak, odaszántak és kitartóak vagyunk, hogy elérjük bármi is az, amit a fejünkbe vettünk. Nagyon lenyűgöz és büszkévé tesz, hogy a TS közösségbe tartozó emberek mennyi mindent érnek el és győznek le.

Néha egy kicsit többet kell dolgoznunk azért, hogy az emberek komolyan vegyenek minket, és odafigyeljenek arra, amit mondunk, de ettől csak még jobban átgondoljuk és megfontoljuk, hogy mit és hogyan akarunk mondani. Ahogy már említettem: Soha ne becsülj le minket!

Néhány statisztika azt mondja, hogy a TS-eseknek nehéz a szociális interakció, küzdenek a matekkal, és az agyuk egy kicsit másképp működik. De ezek az „várakozások” nem kell, hogy korlátozzanak minket. Találkoztam néhány kiváló tudóssal, akiknek TS-e van, és minden nap használnak matekot.

Többek vagyunk, mint statisztikai adatok, és többek, mint ezek a „várakozások”. Rengeteg Turneres felülmúlja és megcáfolja ezeket és keményen küzdenek céljaikért.

Én semmit nem változtatnék - ha tudnék, akkor sem - mert a Turner sokkal erősebbé tett és olyan nagyszerű embereket hozott az éltembe, akiket másképp nem ismertem volna meg.

© 2014-2024 Turner-szindróma.hu